Faranjit Bitkisel Tedavi
Faranjit bitkisel tedavi, faranjit bitkisel tedavisi, faranjit tedavisi, hakkında merak ettikleriniz için yazılmış makale.
Farenjit, geniz akıntısı, sıklıkla kırmızı, tahriş olan bir boğaza neden olur. Boğaz kültürlerinden genellikle bir sonuç alınmaz ama bademcikler ve diğer dokular şişerek rahatsızlığa neden olurlar. Geniz akıntısı tedavi edildiğinde bu olayda ortadan kalkacaktır. Ayrıca meslek hastalığı olarak. Sesini çok yada yüksek perdeden kullanması gereken insanlarda yada tozlu ve kimyasal buharlara maruz ortamlarda çalışanlarda kronik boğaza ağrısı olabilir. Son zamanlarda reflü hastalığının da benzer yakınmalara sebep olduğu anlaşılmıştır. Farenjit boğazın mukozal ve submukozal yapılarının enfeksiyonel bir hastalığıdır.
Kronik boğaz kızarıklığı (farenjit) tedavisi
Tedaviye başlamadan önce mutlaka teşhis konulmalıdır. Bu detaylı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi ve muhtemel bazı laboratuar, endoskopik ve röntgen çalışmalarını içermektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikler ile tedavi edilir ancak bunlar geçici bir iyileşme sağlar. Kronik sinüzite kapalı sinüslerin ağzını açmak için yapılacak cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç vardır. Allerji; sebebini ortadan kaldırmakla kontrol edilebilir. Antihistaminikler ve dekonjestanlar, kromolin ve steroid burun spreyleri, diğer şekillerdeki steroidler ve hiposensitizasyon (aşı tedavisi) tedavi için kullanılabilir.
Farenjit Genel Belirtileri
Öksürük faranjitin diğer bir belirtisidir.
Faranjit belirtileri ilk olarak boğazda görülen yanma, ağrı, kaşınma ve kuruluk hissi şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Faranjit olan hasta toz ve bakterilere karşı aşırı derecede hassasiyet duyarken, yiyeceklere karşı da aynı hassasiyeti göstermektedir.
Faranjit hastalığında görülen belirtilerden en önemlileri ise ateş ve ses kısılmasının görülmesidir.
Halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler de bu rahatsızlığı göstermektedir.
Faranjit belirtileri arasında burun akması da yer almaktadır.
Bebeklerde Farenjit belirtileri
Aniden yükselen ateş, kusma, karın ağrısı gibi şikayetleri olan bebek bu sebeplerden huzursuzluk yaşar ve sürekli ağlar. Bu durumda doktorunuza başvurduğunuzda doktorunuz muayene ,boğaz testleri ve kültürü sonucu faranjit olduğunu anlayabilir. Beta faranjiti olan bir bebeğin üst damağında minik noktacıklar görülür.
Farenjitin nedenleri
Akut farenjitler genellikle grip veya nezle gibi viral enfeksiyonlar sonucu oluşmalarına rağmen, beta mikrobu. Herpes mikrobu (uçuk virüsü), zona (gece yanığı). Cinsel yolla bulaşan gonore (bel soğukluğu). Difteri gibi daha nadir hastalıklar sonucu da oluşabilmektedir. Bu nedenle doktora başvurmadan alınacak tedaviler hastalıkların bazı bulgularının gizlenmesine sebep olup yanlış tedavilere sebebiyet verebilmektedir.
Kronik farenjitler ise sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında. Kronik burun tıkanıklığı nedeniyle, aşırı sigara ve alkol tüketimi, kronik sinüzitlerde oluşan geniz akıntısından. Aşırı sıcak ve soğuk gıdaların sıkça tüketilmesinden. Kuru ve kirli havadan. Kronik diş ve diş eti enfeksiyonlarından ve sıkça yapılan tik şeklindeki boğaz temizleme alışkanlıklarından ötürü oluşabilmektedir. Ancak bunlar dışında frengi, verem, cüzzam ve bazı kronik romatizmal hastalılar da kronik faranjite yol açabilmektedir. Kalabalık ortamlarda. Yoğun klima kullanılan alanlarda çalışanlar. Kirli havası olan kapalı alanlarda uzun süre çalışanlar veya sesini yoğun kullanarak işini yapanlar akut. Kronik farenjite daha fazla yakalanmaktadırlar.
Çocuklarda sinüzit nedenleri, belirtileri ve tedavi seçenekleri
Günlük olarak 3-4 fincan kadar adaçayı içebilirsiniz. Adaçayının antiseptik özellikler göstermesi nedeniyle hızlı bir şekilde iyileşmeyi sağlar.
Çok sıcak yada çok soğuk içecek ve gıdalar tüketmemeniz gerekir. Çünkü çok soğuk ve çok sıcak maddeler boğazdaki tahriş oranını arttırırlar, bu nedenle faranjit dahada azabilir.
Beslenmede acı, ekşi, baharatlı gıdalardan uzak durmanız önerilir. Sıvı şeklindeki gıdaları daha fazla tüketmeye bakın, örneğin çorba gibi.
Koyu çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketilmesi faranjitin dahada kötü hale gelmesine yol açar.
Konuşurken yüksek sesle konuşmayı alışkanlık haline getirmeyin. Mümkün olduğunca düşük ses tonlarında konuşun. Bağırmak faranjit için oldukça zararlıdır.
Faranjit hastalığı boğazda kaşınma ve kuruluğa neden olur. Bu nedenle bu hastalar uyumaya çalıştıklarında büyük sıkıntılar çekerler. Özellikle boğaz kuruluğu nedeniyle rahat uyuyamama sorunu oluşur. Hastanın baş ucunda bir bardak ılık su bulundurmak iyi olacaktır.
Farenjitin belirtileri nelerdir?
Akut faranjitler boğazda ani başlayan yanma, yutkunmakla artan ağrı, ses kısıklığı, ateş, halsizlik öksürük, kas ve eklem ağrıları. Boğazda uçuk seklinde kabarcıklar, beyaz gri renkte iltihaplı dokular. Boyunda şişlik ve ağız kokusu şeklinde bulgular ile kendini belli etmektedirler. Kronik faranjitler ise daha çok boğazda takılma ve kuruma, yabancı cisim hissi, bazen yutkunmakla ağrı. Gıcık tarzında öksürük veya boğazda iyileşmeyen yaralar ve şişliklere sebep olabilirler.
Bademcik iltihabı ve farenjit, nasıl geçer?
Bu muayeneden sonra boğaz testi ve kültürü ile tanı kesinleştirilir. Bu hastalığın kuluçka dönemi genellikle 3-5 gün arasıdır. Bu hastalık kuluçka döneminde bulaştırılır. Kuluçka dönemi bittikten sonra bulaştırma özelliği kalmaz.
Farenjit konusunda nelere dikkat edilmesi gerekir?
Çok soğuk ya da çok sıcak gıdaların tüketilmesi, boğazda tahrişe neden olacağından, faranjitin iyileşmesini yavaşlatır.
Sıvı gıda tüketimine ağırlık verilmelidir. Öğünlerde ılık çorbalara yer verilmelidir.
Hastaların bol sıvı tüketmesi gerekir. Burada tüketilecek sıvıların ılık olmasına dikkat edilmelidir.
Ekşi, acı ve baharatlı beslenme tarzından uzaklaşmak gerekir.
Kuru ortamlardan kaçınmak, ortamı mümkün olduğu kadar nemli tutmak gerekir.
Kahve, çay ve kola gibi asitli yiyecekler rahatsızlığı daha kötü hale getirir.
Bademcik iltihabı olan kişilerin bunu tedavi ettirmesi gerekir.
Yüksek sesle konuşmak boğazı tahriş edeceğinden, faranjit açısından zararlıdır.
Rahatsızlık boğazda kuruluğa ve kaşıntıya neden olduğundan, özellikle geceleri uykuyu rahat uyuyabilmek için, ılık su içmek faydalı olacaktır.
Sigara içenlerin bırakması, içmeyenlerin sigara içilen ortamlara girmemesi rahatsızlığın iyileşmesine olumlu etki yapacaktır.
Kirli, tozlu ve kapalı ortamlarda bulunmamak, hastalığın iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
Düzenli yaşamak ve spor yapmak faydalı etkenler arasındadır.
Beslenmeye dikkat ederek, gerekli vitaminleri yeterince almak, rahatsızlığın tedavisine katkı sağlayacaktır.
Faranjit tedavisi için neler yapılmalı?
Akut farenjitte, farengeal (Gırtlak, boğaz) duvarlarda ve lateral farengeal bantta (yanal gırtlak) enflamasyon vardır. Farenjitler oldukça sık görülmektedir. Akut farenjit viral veya bakteriyel nedenlerle oluşabilir. Viral nedenler içinde rinovirüsler, adenovirüsler, koronavirüsler, influenza viriisü, parainfluenza virüs sayılabilir. Daha nadir olarak da herpes simpleks, koksaki A virüsü, Epstein Barr virüsü (EBV) ve sitomegalovirüs, farenjit etkeni olabilir. Akut farenjitlerin %75’inden bu virüsler, %25’inden ise, hemen hemen tamamında, A grubu beta hemolitik streptokoklar yani Streptococcus pyogenes sorumludur. Akut farenjit etkeni bakterilerin çok az bir kısmı grup C ve G streptokoklar, Neisseria gonorrhoeae ve Coıynebacterium diphtheriae’dir. Streptokokal farenjit sıklıkla kışın ve ilkbaharın başlangıç dönemlerinde görülür.
Bronşit nedir? Belirtileri, teşhis ve tedavisi
Septumdaki bir delik kabuk bağlamaya neden olur. Genişlemiş veya şekli bozulmuş konkalar (burnun yan duvarlarında çıkan ve hava akımının ayarlıyan. Nemlendiren yapılar) veya polipler (enfeksiyon, allerji veya tahriş sonucunda oluşan selim büyümeler) de aynı şikayetlere yol açabilir. Her zaman bir neden bulmak mümkün olmayabilir. Tıbbi tedavi cevap vermezse hasta cerrahi tedaviye karar vermelidir. Bazı durumlarda özel bir neden bulunamaz. Düzeltilebilecek bir hastalık yoksa tedavi daha kolay akabilmesi için salgının inceltilmesi yönünde olur. Bu daha ziyade sıvı alımı yetersiz olan yaşlı kişiler için geçerlidir. Bu hastalar günde en az sekiz bardak su içmeliler, Kafeini bırakmalılar ve eğer uygunsa idrar söktürücü kullanmamalıdırlar.
Ancak bazı antihistaminikler kurumaya neden olup salgıyı daha da kalınlaştırırlar. Dekonjestanlar kan basıncının artmasına, kalp ve tiroid rahatsızlıklarının şiddetlenmesine neden olurlar. Steroid spreyler tibbi kontrol altında genellikle yıllarca güvenle kullanılabilir. Ancak kısa dönemde yan etkisi olmayan ağızdan alınan ve enjeksiyonla verilen. Steroidlerin uzun dönem kullanımlarında muhakkak sıkı bir kontrol ve gözlem yapılmalıdır.
Gastroözafageal Reflü tedavisine yatağın baş tarafını 12-15 cm kaldırmak, az ve sık yemek yemek, alkol ve kafeinin yasaklanması. Yorucu olmamak şartıyla spor yapılması gibi yaşamı düzenleyici önerilerle başlanır. Antiasit veya bu hastalıkda çok etkili olan mide asit üretimini durduran ilaçlar doktor kontrolunda verilmelidir. PH ölçümü gibi kesin teşhis yöntemleri vardır. Yapısal bozukluklar cerrahi uygulama gerektirir. Septum deviasyonu sinüslerin normal olarak boşalmasını engeller ve kronik sinüzite neden olur. Septumdaki bir çıkıntı tahrişe ve anormal salgıya sebeb olacaktır.
Faranjit Bitkisel Tedavi, hakkında merak ettikleriniz için yazılmış makaleyi okudunuz. Faranjit Bitkisel Tedavi, hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayın. Faranjit Bitkisel Tedavi, hakkında detaylı bilgi almak için uzman hekimlere başvurabilirsiniz. Faranjit Bitkisel Tedavi, hakkında detaylı bilgi almak için yazılmış diğer makaleleri okuyabilirsiniz.